Pečení perníčků dětí ze čtvrtých a pátých ročníků

Blížící se vánoční svátky jsou časem rozjímání, obdarovávání, pohody, radosti, ale také jsou plné vůní. A jednou z nich je bezesporu vůně medových perníčků. Tou provoněly chodby naší školy v posledním školním týdnu a postaraly se o ni děti ze čtvrtých a pátých ročníků. „Sešly se“ různé druhy těst, tradiční i velmi originální vykrajovátka. Děti nejenže pečení zvládly na jedničku, ale také se podělily o své výrobky se spolužáky i s paními učitelkami a pány učiteli.

Jaká je vlastně historie perníku?

Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat: nyní těsto často tvoří směs pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, badyánem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo fermentovat. 

Jana Šarmanová

logo

Adresa školy

Základní škola Starý Jičín, příspěvková organizace
Starý Jičín 126, 742 31
IČO: 70982023
Datová schránka: 9famspz
Tel.: 556 752 571
E-mail: skola@zssj.cz

Časy zvonění

  1. 7:45 - 8:30
  2. 8:40 - 9:25
  3. 9:45 - 10:30
  4. 10:40 - 11:25
  5. 11:35 - 12:20
  6. 12:30 - 13:15
  7. 13:45 - 14:30
  8. 14:35 - 15:20

Kontakty

Ředitel školy Mgr. Roman Horut
roman.horut@zssj.cz (556 752 571)
Školní jídelna (556 752 556)
ivana.krpcova@zssj.cz
Školní družina (556 720 954)
renata.gasperikova@zssj.cz