Pečení perníčků dětí ze čtvrtých a pátých ročníků
Blížící se vánoční svátky jsou časem rozjímání, obdarovávání, pohody, radosti, ale také jsou plné vůní. A jednou z nich je bezesporu vůně medových perníčků. Tou provoněly chodby naší školy v posledním školním týdnu a postaraly se o ni děti ze čtvrtých a pátých ročníků. „Sešly se“ různé druhy těst, tradiční i velmi originální vykrajovátka. Děti nejenže pečení zvládly na jedničku, ale také se podělily o své výrobky se spolužáky i s paními učitelkami a pány učiteli.
Jaká je vlastně historie perníku?
Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat: nyní těsto často tvoří směs pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, badyánem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo fermentovat.
Jana Šarmanová